tvorba profesionálních webových stránek
"Být připraven je nejdůležitějším předpokladem úspěchu."
- Henry Ford

Jak vybrat dřez – kam se který ze tří základních typů hodí.

Pokud právě zařizujete novou kuchyni, nebo jenom rekonstruujete, určitě jste přemýšleli nad tím, jak vybrat dřez pro svou linku. Jejich tvary se rozdělují na tři základní typy, kterými jsou:

- Jednoduchý

- S odkapem

- S vaničkou

V tomto článku zjistíte, v čem jednotlivé druhy vynikají, a na co si naopak dát pozor.

Jak vybrat dřez aneb na velikosti záleží!

Nejspíše nejdůležitějším faktorem při výběru je velikost nádobky, respektive spíše velikost vašeho pracovního prostoru v kuchyni. Tuto disciplínu vyhrává jednoduchý typ, který téměř vždy zabírá nejmenší prostor. Vyrábí se většinou ve dvou variantách, kterými jsou:

- Kruhový jednoduchý

- Čtvercový jednoduchý

Kruhový dřez zabírá opticky nejméně místa, je zároveň ale také nejméně praktický. Pořízení tohoto typu je dobrou radou, jak ušetřit prostor, pokud bydlíte v malém bytě. Na běžné mytí nádobí a přípravu pokrmů pro jednoho až dva lidi může stačit, větší počet lidí v domácnosti by však měl zvolit spíše větší variantu.

Čtvercový dřez působí na první pohled mohutněji, ovšem po praktické stránce nijak nevyniká nad kruhovým, jelikož bývá pouze neznatelně větší. Jednoduchý čtvercový typ by si měl vybrat pouze ten člověk, kterému skvěle zapadá do designu celé kuchyně.

Důležitý faktor – jak často budete mýt nádobí?

Velice důležité je vybrat si podle množství nádobí, které v něm budete pravidelně mýt. Pokud jste zvyklí vyčistit nádobí po každém jídle a vaření, jednoduchý dřez by neměl být problém. Pokud však nádobí necháváte kupit po celý den, určitě sáhněte po větším – zde již musíte vybírat kompromis mezi velikostí a užitečností.

Nabízejí se dvě podobné, avšak rozměrově velmi odlišné varianty:

- S odkapem

- S vaničkou

U obou typů můžeme pozorovat rozšíření původního dřezu – u odkapu se jedná o plochou desku, u vaničky o druhou, většinou menší nádobku. Tyto plochy slouží k odkládání nádobí přímo po umytí za účelem oschnutí.

Dřez s vaničkou – ne moc elegantní, pro početnou rodinu však nutnost

U tohoto druhu se jedná zpravidla o téměř dvojnásobnou velikost klasického jednoduchého typu. Dřezy s vaničkou nebývají nijak přehnaně elegantní a zaberou spoustu místa v kuchyňském koutu. V čem však vynikají, jsou jejich velikost a praktičnost – v jedné části nádobí umyjete a do druhé můžete vložit pro osychání. Pokud je potřeba, můžete také využít obě dvě pro různé omývání potravin při vaření.

Tento druh se hodí spíše do větších kuchyní, nebo do domácností, kde se často a pravidelně vaří. Velice jednoduše se v něm myjí větší hrnce a pánve, i větší objemy nádobí po nedělním obědě.

Kompromis mezi rozměry a praktičností

Zlatou střední cestou bývá odkap. Tento typ je klasikou v běžné české domácnosti. Kombinuje eleganci a ideální velikost s praktičností odkládací plochy pro špinavé, nebo naopak usychající čisté nádobí.

Do své kuchyně si můžete vybrat ze spousty tvarů – pokud holdujete minimalismu, jsou k dispozici obyčejné ploché odkapy, do kuchyní staršího typu se spíše budou hodit spíše zdobnější tvary.

Tento typ je ideální pro středně velké kuchyňské kouty, chybu ovšem neuděláte ani když odkap zvolíte i do menších domácností nebo naopak maxi kuchyní. Velký výběr tvarů zase zaručuje, že si vždy můžete vybrat ten pravý dřez pro zrovna vaši kuchyni.

Hurá vybírat!

V článku jsme porovnali základní druhy dřezů a jejich výhody v praxi. Nyní již máte o dřezech potřebné znalosti, které byste měli mít před rekonstrukcí kuchyně a můžete ji s čistým srdcem zařídit.

Myslíte si, že jsou velké dřezy s vaničkou zbytečnost a bohatě vám vystačí dřez s odkapem? Napište nám do komentářů, jaký typ jste zvolili, nebo zvolíte vy!